söndag 24 april 2016

Trädgårdsskola

Med huvudet fullt av både nytt och gammalt, genomfrusen efter en kall och regnig lördag i ett ouppvärmt jätteväxthus med läckage från taket satt jag nöjd och belåten på bussen från Tyresö kyrka till Gullmarsplan. Fast vi hade förstås haft lektionerna under en presenning och datorn hade ett alldeles eget paraply så riktigt blöta var vi inte

Men som ni vet sker odling inte alltid under supergynnsamma väderförhållanden. Och första heldagen i FSSK:s Odlarskola var oerhört lärorik trots vädret. Vi var tjugo elever från olika koloniföreningar i Stockholmstrakten som girigt sög åt oss kunskaperna. De flesta av oss medelålders damer men också några yngre och några herrar. Tänker ibland på denna övervikt av just medelålders damer i koloniföreningarna. Det är ju nu ett stoooort intresse bland yngre för odling. Men uppenbarligen vägrar vi tanter att släppa ifrån oss våra lotter. 

Vi fick höra om jord, gödsling, frösådd och så fick vi öva på att ta sticklingar. Suck, mina håller redan på att tyna bort så jag tvivlar på mina gröna fingrar! 

På höstmötet tänkte jag hålla en lite föreläsning med en sammanfattning av det viktigaste vi lärt oss men redan nu vill jag komma med några tips:

• Eftersom vi har uppenbar lerjord: blanda aldrig i sand, det gör att jorden ”cementar sig”. Istället ska du gräva, gräva och gräva och ha i kompost, barkmull eller torvmull. Men om du komposterar ogräset så ta det innan det går i blom, annars får du rensa mycket ogräs när du använder kompostjorden. 
• Små frön får inte pulas ner för djupt, då orkar de inte ta sig upp.
• Fukt är absolut nödvändigt för att fröna ska gro.
• Vid omplantering – vik aldrig roten. Det är bättre att klippa av den om den blivit för lång.
• Man kan lägga fiberduk på såbäddarna innan sådd för att värma upp jorden.
• Om du – i motsats till mig – lyckas med sticklingar ska du ta bort alla blommor som kommer innan du planterar ut dem. 
• Sättlöken kan blötläggas innan. Men ta bort alla sättlökar som fått en grön grodd – det betyder att de är smittade av en sjukdom, inte att de snabbt kommer att växa upp (se bild).
• En bra gödsel ska ha relationen 100, 14, 65 beträffande kväve (N), fosfor (P) och kalium (K). Beräkningen utgår från ett index där N är satt till hundra. Det allra flesta sorters gödsel man köper har för mycket fosfor och kalium i förhållande till kvävet. T ex så har Algomin (gjort på alger) alldeles för mycket fosfor. Alla typer av växter behöver samma proportioner men vill man åt rötterna ska det vara lite mindre kväve.
• Gödsla inte för mycket. Bättre med flera gånger än en enda stor omgång. Lämpligt är lite på våren, mycket under sommaren och lite eller inget alls på hösten. 

 

 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar